לא מזמן יצא לאור ספר מיוחד במינו, ריקודי עם בישראל מאת דן רונן. הספר (230 עמודים), בהוצאת כרמל, ירושלים, ובעריכת לאה ותנחום אבגר, הוא ראשון מסוגו. לראשונה עוסק חוקר בניתוח התהליך שבנה את התנועה לריקודי עם בישראל.
הספר מקיף את כל ההיבטים הקשורים בצמיחתה של התנועה לריקודי עם, החל בשנות ה-40 של המאה ה-20 וכלה בראשית המאה ה-21. הספר עוסק בנושאים מגוונים ביותר. מצד אחד הוא מתאר את מחוללי התנועה, היוצרים, תולדותיהם ותרומתם ל"מפעל הריקודי". מצד אחר מובאים בו תוכני היצירות והמקורות שמהם שאבו היוצרים את השראתם.
המחבר, ד"ר דן רונן, מדגיש את האירועים המרכזיים בתולדות ריקודי העם בישראל ומצביע על הקשר בינם לבין העליות הראשונות לארץ, בתקופת טרום המדינה. היוצרות והיוצרים הראשונים של ריקודי העם הישראליים היו מורות ומורים מקצועיים, שרכשו את השכלתם בעיקר בגרמניה ובאוסטריה. לצד פעילותם של אלה היתה תרומה חשובה של יוצרות מיוצאי תימן, וכך נפגשו מערב ומזרח ביצירה תרבותית שהיתה מסד לתנועת ריקודי העם בישראל.
כל המעיין בספר ימצא בו גם היבטים ארגוניים: כיצד נלמדו והופצו ריקודי העם ב"ימי בראשית" שלהם וכיצד נושאי דגל המחול העממי המעטים הפכו את ריקודי העם לתנועה רבת משתתפים. מעשרות ומאות רוקדים צמחה תנועה המונה עשרות אלפים ולמעלה מכך, המשתתפים בפעילויות קבועות ובאירועים מיוחדים הקשורים למעגל החיים הישראלי. במשך הזמן ריקודי עדות ומיעוטים הטביעו את חותמם על ריקודי העם הישראליים "המערביים" והמפגש בין מזרח למערב בא לידי ביטוי גם בהעלאת מחולות ישראליים לבמה.
הספר מקדיש פרק מכובד לקשר שבין הזמר העברי לריקודי העם ולשילוב של שירים, לחן ותנועה בריקודי העם הישראליים. תופעה מיוחדת זו, שתחילתה במסכתות החגים שנוצרו בעיקר בהתיישבות העובדת – בקיבוצים ובמושבים בשנות ה-40 של המאה ה-20 – ביטאו רצון עז של המלחינים, המשוררים ויוצרי הריקודים למצוא "סגנון אמנותי ישראלי" והיו ביטוי לשאיפות הלאומיות שלהם, לבנות ולהיבנות בארץ על נופיה הישנים-חדשים. לעתים המלים והלחן נתנו מסגרת הולמת לתנועה וחשיבותם היתה לא פחותה מזו של הריקוד עצמו.
רונן אף עוסק בעתידם של ריקודי העם. השאלות מאתגרות – ומן הראוי שכל שוחרי ריקודי העם והתרבות הישראלית יכירו את הספר, שכתוב מתוך מעורבות וידע רב. הקורא מקבל מידע עשיר ומגוון, המתובל בדוגמאות רבות על היוצרים הראשונים ועל פעילותם בכל תחום הנוגע לריקודי העם. לטעמי האישי, זהו ספר חובה לכל מדריך לריקודי עם. ספר זה צריך להוות למדריכים מעין
"ציוד אישי", כלי עזר יעיל בהדרכה.
יזרעאלה כהנא היא בוגרת האוניברסיטה העברית, בעלת תואר שני בחינוך ובספרות עברית. מדריכה פדגוגית לשעבר במכללה למורים ע"ש דוד ילין וכן מדריכה ותיקה בקורסים להכשרת מדריכים לריקודי עם (ירושלים – וינגייט – ירושלים). לשעבר מדריכת ריקודי עם בצוות הווי בנח"ל ורקדנית בלהקת הסטודנטים בירושלים.